Netherlands flag XL anim

 

De vlag van Nederland is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden en is tevens de vlag van het land Nederland. De Nederlandse vlag is een horizontale driekleur in rood, wit en blauw. Meer specifiek zijn de kleuren te benoemen als helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.
Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften, maar in de niet vastgestelde Vlaggenwet van 1937 werd de verhouding tussen hoogte en lengte vastgesteld als 2:3.

 

De kleuren van de vlag

De vroegste voorbeelden van de driekleur stammen uit de 16e eeuw. De eerste versie die genoemd wordt is in 1572 een oranje-wit-blauwe vlag. Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd dit dan ook de officiéle vlag. Dit was de oorspronkelijke vlag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, maar in de loop van minder dan een eeuw werd het oranje vervangen door rood, zodat bij het eind van de Tachtigjarige Oorlog in 1648, de vlag de-facto veranderd was in Rood-Wit-Blauw, al werd nog wel gesproken van de "Oranjevlag". Op 19 februari 1937 tekende Koningin Wilhelmina op haar vakantieverblijf in Zell am See het kortste Koninklijk Besluit ooit, luidend: "De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw."
Er zijn ook tegenwoordig nog mensen die het oranje-wit-blauw als de echte vlag beschouwen, maar het algemeen gebruik is nu om de Nederlandse verbondenheid met het koninklijk huis te tonen door boven de vlag een oranje wimpel te hijsen. De originele Nederlandse vlag is echter af en toe nog terug te zien in de sportkleding van de Nederlandse voetbal- of hockeyelftallen, (licht)oranje shirts, witte broeken en azuurblauwe kousen.

Een vlag is een eerbetoon aan een natie en hoort daarom niet 's nachts buiten te hangen. Het hijsen van de vlag gebeurt dan ook bij zonsopgang, het neerhalen bij zonsondergang. Alleen wanneer een landsvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen. Er is een eenvoudige vuistregel voor het uiterlijke tijdstip van neerhalen van de vlag. Dit is het moment wanneer er geen zichtbaar verschil meer is tussen de afzonderlijke kleuren van de vlag. Een vlag mag de grond niet raken.

Op de Nederlandse vlag behoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Ook het gebruik van een vlag louter voor versiering behoort te worden nagelaten. Wel mag vlaggendoek voor versiering -bijvoorbeeld in de vorm van draperieén- worden gebruikt.
De oranje wimpel wordt officieel alleen gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis en op Koninginnedag. De oranje wimpel moet minimaal dezelfde lengte hebben of iets langer zijn dan de diagonaal van de vlag.

 

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Die beschrijft op welke bijzondere dagen van het jaar vanaf Rijksgebouwen gevlagd moet worden. En op welke manier. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht. 

 

Regels voor het uithangen van de vlag

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de vlaginstructie.


Vaste dagen waarop wordt gevlagd

Valt de datum hieronder op een zondag of christelijke feestdag? Dan wordt een dag later gevlagd en gevierd. Een uitzondering geldt voor Koningsdag. Wanneer de verjaardag van koning Willem-Alexander op een zondag valt, vindt de viering ervan een dag eerder plaats.

DatumDagUitgebreid of beperkt vlaggen
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Beperkt
27 april Koningsdag: verjaardag koning Willem-Alexander Uitgebreid
4 mei Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang Uitgebreid
5 mei Bevrijdingsdag Uitgebreid
17 mei Verjaardag koningin Máxima Beperkt
Laatste zaterdag in juni Veteranendag Uitgebreid
15 augustus Formeel einde Tweede Wereldoorlog Uitgebreid
3e dinsdag in september Prinsjesdag (alleen in Den Haag vlaggen) Uitgebreid
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Beperkt
15 december Koninkrijksdag Beperkt

 

4 en 5 mei

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen.

 

Gebruik oranje wimpel

Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag u vlaggen met de oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.


Vlaggen bij bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.


Vlag:http://www.abflags.com/

Activiteiten

 • Sinterklaas 2018. Datum volgt

 • Lampionnenoptocht 2019. Datum volgt

 • Koningsdag 2019. Datum volgt

 • Seniorenreis 2018. Datum volgt

Onze sponsors

 • eendenkooi.jpg
 • Hier-kan-uw-logo-komen.jpg
 • image001.png
 • logo-drukkerij-boer.jpg
 • LogoTdRA-middel.jpg
 • loonbedrijf_v_d_drift.jpg
 • mcd.jpeg
 • poellogo.jpg
 • RB_logo_rgbdd.jpg
 • rijnekeboulevardlogo.jpg
 • tijssen-dieren.jpg
 • Tijssenwatersport.jpg

Volg ons op

 Facebook icon.svg

yt standard logo 95x40